Vaak lijkt het wel alsof het 365 dagen per jaar feest is. Verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, Pasen, Suikerfeest, een broertje of zusje... dat zijn heel veel momenten om op school te trakteren. Snoep, chips en cake zijn de favoriete traktaties. Heerlijk, maar niet zo gezond voor je hart!

U denkt misschien: "Ach die ene keer per jaar dat mijn kind jarig is..." Maar de meeste ouders uit de klas denken net zoals u. Uw ene uitzondering van 'het mag wel een keertje ongezond' telt voor de hele klas. Wees goed voor uw kind en zijn vriendjes: laat uw kind op school (stiekem) gezond trakteren!

Feiten op een rij
Uit onderzoek* blijkt dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar vooral ongezond trakteren. Slechts 4% trakteert groente of fruit. * bron: onderzoeksbureau GFK (oktober 2010). Onderzoek naar traktaties op scholen.

In januari heeft de Hartstichting 863 leerlingen van het basisonderwijs gevraagd wat en hoe vaak zij op school trakteren. Vrijwel alle kinderen trakteren voor hun verjaardag. Snoep, chips en cake vormen de top 3 van favoriete traktaties.

Daarnaast zijn er vaak nog andere momenten in het jaar waarop voornamelijk ongezond getrakteerd wordt, zoals bij de geboorte van een broertje of zusje of bij het behalen van een zwemdiploma.

Tips
Kinderen mogen best een keertje snoepen, maar te vaak en te veel is niet nodig. Houd traktaties klein en geef bij voorkeur iets met weinig calorie├źn. 1 traktatie per kind is voldoende.

Let op: chips, kaas en worst bevatten veel (verzadigd) vet en calorie├źn

Een traktatie hoeft niet altijd eetbaar te zijn. Maak bijvoorbeeld een grabbelton met kleine cadeautjes. Ook hartstikke feestelijk!

Trakteer op het moment dat de kinderen toch al iets eten of drinken. Dus bijvoorbeeld tijdens de ochtendpauze. Kinderen zitten dan sneller vol en eten waarschijnlijk minder.

Gezondheidsbeleid op school
Vindt u het ook belangrijk dat de school aandacht besteedt aan gezonde traktaties? Heeft de school van uw kind bijvoorbeeld een traktatiebeleid? Via de Oudercommissie of de leerkracht kunt u dit aankaarten.

Gezond trakteren